fbpx
FC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis en Ubuntu Sport slaan handen ineen voor chronisch zieke kinderen
~|calendar-o~|font-awesome~|outline

okt 30, 2021

Het lijkt zo vanzelfsprekend: kinderen sporten en bewegen, dat is immers leuk en gezond. Maar wat als een kind chronisch ziek is? En vaak in het ziekenhuis ligt? Voor veel kinderen is het vanwege een beperking of ziekte niet mogelijk om deel te nemen aan regulier sportaanbod. FC Utrecht is daarom in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Ubuntu Sport, de organisator van de FC Utrecht Experience, gestart met een sportprogramma voor chronisch zieke kinderen. Door wekelijks in hun eigen tempo te sporten wordt de conditie verbeterd. Dit heeft een positief effect op hun fitheid, motoriek, zelfvertrouwen en sociaal leven.

Ongeveer één op de zeven kinderen heeft een chronische ziekte, waardoor deze kinderen vaak een verminderde conditie hebben. Zij kunnen daardoor niet mee met hun leeftijdsgenoten tijdens reguliere sporttrainingen, bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbal-, hockey- of volleybalvereniging. Trainers hebben vaak niet de tijd, kennis en kunde om hen de aandacht te bieden die zij nodig hebben om de achterstand in te halen.

Gevolg is dat veel chronisch zieke kinderen minder sporten of stoppen met sporten, terwijl dit juist voor hen zo belangrijk is. In beweging blijven houdt de (fysieke en mentale) conditie, de (motorische) vaardigheden op niveau en maakt spieren en botten sterker. Hierdoor raken de kinderen minder afhankelijk van de zorg van anderen, is de kans op complicaties kleiner en kunnen ze sneller weer naar huis.

Sport op maat voor ieder kind
FC Utrecht maakt het mogelijk deze kwetsbare groep structureel te laten trainen en, eenmaal verbeterd in conditie, succesvol te laten deelnemen aan de reguliere sport in Nederland. Als hun conditie na enige tijd op een hoger niveau is, kunnen zij beter aansluiten bij hun leeftijdsgenootjes. Juist regelmatig in beweging zijn, het gevoel hebben dat je ergens bij hoort, plezier maken en op eigen niveau kunnen presteren draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen op sociaal, mentaal en fysiek vlak. FC Utrecht vindt het belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten en stimuleert daarom jeugd om in beweging te komen. Initiatieven waarmee kinderen uit de regio structureel geholpen worden met passend sportaanbod.

Sinds mei van dit jaar trainen kinderen van zeven tot en met elf jaar, patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), wekelijks op Sportcomplex Zoudenbalch, pal naast Stadion Galgenwaard. De trainingen worden geleid door een ervaren voetbaltrainer van de FC Utrecht Experience. De trainer heeft met de artsen de medische situatie besproken en stimuleert de kinderen tijdens de trainingen, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van elk kind.

Maak het verschil en word donateur

De wekelijkse trainingen hebben Esther en haar teamgenoten veel plezier en conditie gebracht. Er zijn helaas nog veel chronisch zieke kinderen die de kracht van sport nog niet ervaren. Met jouw donatie maak jij dit mogelijk. Voor elke €5,- kunnen wij een chronisch ziek kind een uur laten bewegen en dragen we al bij aan de opbouw van de conditie, zelfvertrouwen en sportplezier. Meer informatie: fcutrecht.nl/wkz