fbpx

de ‘Sport to Grow’ aanpak

Ubuntu Sport is de sportacademie die tot doel heeft met sport de ontwikkeling van ‘Sports & Life Skills’ bij kinderen de stimuleren. Teamsport is bij uitstek geschikt als middel om kinderen op een gezonde en leuke manier zowel persoonlijke als sociale vaardigheden bij te brengen. Daar zullen zij de rest van hun leven ook buiten de sport profijt van hebben, op welk niveau zij ook hun sport beoefenen. 

Bij Ubuntu Sport werken wij volgens onze eigen ontwikkelde ‘Sport to Grow’ aanpak, waarin plezier (het creëren van een positief sportklimaat) en ontwikkeling centraal staan en waarmee trainers en spelers leren te presteren. De ‘Sport to Grow’ aanpak is ontwikkeld in samenwerking met ervaren trainers en specialisten uit het onderwijs, psychologie en pedagogiek.

In onze aanpak wordt  aan trainers en leerlingen geleerd een positief sportklimaat te creëren door middel van een praktische tool, met de afkorting RVV. Dit staat voor Respect, Vertrouwen en Veiligheid. Sinds 2008 wordt deze aanpak succesvol in het onderwijs toegepast door onze partner Move a-Head, de ontwikkelaars van de sociaal-emotionele 1+1=3 methode en specialist in het integreren van bewegen, leren en presteren. Dit positief sportklimaat is belangrijk, omdat jeugdspelers zich op hun gemak moeten voelen om te kunnen ontwikkelen. Wij zeggen daarom ook; met RVV ga je makkelijker, leuker en beter sporten.

De aanpak kent leeftijdsspecifieke ontwikkeldoelen (sportieve, persoonlijke en sociale), geïnspireerd op de ‘7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey. Bij de ontwikkeling van onze aanpak hebben wij met de experts nagedacht welke vaardigheden jeugdspelers door teamsport kunnen aanleren en op welke leeftijd zij dit kunnen doen. Hier enkele voorbeelden;

– Op 6-7 jarige leeftijd is het belangrijk om de speler te leren omgaan met emoties.

– Jeugdspelers van 8-9 jaar oud kunnen goed leren om doorzettingsvermogen te tonen en verantwoordelijkheid te nemen

– Op de leeftijd van 10-14 goed zijn zij goed in staat om samen ruzies op te lossen en kunnen zij goed leren hoe zij als teamlid gebruik kunnen maken van elkaars kracht.

– Op latere leeftijd, vanaf 15 jaar, kunnen de jeugdspelers leren met het team doelen te stellen, elkaar coaching te geven en kritisch te zijn op de eigen prestatie, om een wedstrijd kunnen winnen. 

In onze aanpak leiden wij trainers op in coaching zowel met opleidingen, als door on the job begeleiden tijdens onze sportevents. Onze opleidingen en begeleiding zijn voor trainers van alle niveaus, voor beginnende, gevorderde en professionele trainers. De door ons opgeleide Heads of Coaches zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de trainers. 

Onze aanpak wordt ondersteund door onder andere de topsporters Eva de Goede en Willem Janssen, de beroemde toptrainer Foppe de Haan en topopleider Jan van Loon (KNVB, Arsenal, PSV, FC Utrecht, Wolfsburg, Willem II).